Läkare utan gränser riskerar liv för att rädda liv

av Micael Grenholm

Jag upphör aldrig att häpnas av det enorma mod och den passionerade glöd Läkare utan gränser kännetecknas av. De gör allt för att rädda liv.

Allt.

De försätter sig i extremt farliga situationer där många aldrig skulle befinna sig, enbart för att lindra nöd och rädda liv. Naturligtvis innebär detta stora risker som hjältarna i Läkare utan gränser tyvärr får känna av ibland.

I Sydsudan har organisationen just återupptagit verksamheten i Pibor efter att området drabbats av våldsamma sammandrabbningar mellan olika folkgrupper strax före nyår, vilket ledde till att deras kliniker blev utsatta för förstörelse och plundring. De skriver:

Innan våldsutbrottet evakuerades all internationell personal från projektet i Pibor till Juba, Sydsudans huvudstad. Den lokala personalen lämnade staden tillsammans med invånarna i Pibor och flydde in i bushen för att söka skydd. Fortfarande saknas dock 60 av 155 personer ur personalstyrkan och vi är mycket oroade för deras välbefinnande.

– Just nu råder en stark känsla av osäkerhet i Pibor-området. Massor av människor, inklusive många av våra egna lokalanställda kollegor, söker efter familjemedlemmar i bushen. Alla fruktar det värsta, säger Colette Gadenne, programansvarig för Läkare Utan Gränser i Sydsudan.

Ett av Läkare utan gränsers apotek i Pibor som plundrades

Ett av Läkare utan gränsers apotek i Pibor som plundrades

Utrustning och mediciner

Endast byggnaden och taket på klinikerna står intakta – all utrusning och alla mediciner är obrukbara. Arbetet för att återupprätta verksamheten är i full gång och över ett ton förnödenheter, inklusive mediciner och logistiskt material, har flugits in till Pibor. Och mer kommer under veckan.

Fördömer attacker

Vi på Läkare Utan Gränser fördömer alla slags riktade attacker mot sjukvårdsinrättningar. Plundringen och förstörelsen av våra kliniker gör det svårt för personalen att snabbt genomföra en räddningsinsats för människor som är i behov av akutvård.
Under den rådande säkerhetssituationen är det svårt att få en klar bild av de medicinska behoven bland befolkningen. Människor börjar successivt återvända från sina gömställen, men befinner sig fortfarande utspridda över ett stort område.

Ibland förmår dock inte ens Läkare utan gränser fortsatta verksamheten när säkerhetsläget blir för instabilt. I slutet på december mördades två läkare som arbetade med offren för torkan på Afrikas horn i Hodan-distriktet, Mogadishu. Nu stänger Läkare utan gränser ned verksamheten där. De skriver:

För att vi ska kunna fortsätta hjälpa den somaliska befolkningen måste vår personal, våra patienter och våra medicinska vårdinrättningar respekteras.

– Det är svårt att stänga ner vår verksamhet i ett läge där vår personal arbetar med att rädda liv varje dag. Men det brutala mordet på våra kollegor i Hodan gör det omöjligt för oss att fortsätta att arbeta i det här distriktet i Mogadishu, säger Christopher Stokes, Läkare Utan Gränsers internationella generalsekreterare.
Under de senaste månaderna har vi gett vård till över 200 000 somalier som flytt till Hodan-distriktet.

Måste släppas fria

Vi riktar nu en skarp uppmaning till alla parter – makthavare och den somaliska befolkningen – om att få till stånd ett säkert frisläppande av våra medarbetare Montserrat Serra och Blanca Thiebaut. De kidnappades i flyktinglägret Dadaab i Kenya den 13 oktober förra året när de gav hjälp till den somaliska befolkningen.

Hogan, Mogadishu

Hogan, Mogadishu

Läkare utan gränser behöver vårt stöd. Ge en gåva eller bli månadsgivare här.

Lämna en kommentar