Företag har en väldigt viktig roll när det gäller fattigdomsbekämpning, ofta skapar de tillväxt, arbetstillfällen och teknikutveckling. Dock finns det många exempel på när multinationella företag missköter sig i fattiga länder och bryter mot mänskliga rättigheter, erbjuder usla arbetsvillkor och flyttar vinsten till skatteparadis så att utvecklingsländerna förlorar skattepengar. De största företagen utgör även exempel på den enorma klyfta mellan rika och fattiga som existerar idag då de tjänar miljarder i vinst som de inte behöver ge till de hungrande i världen om de inte vill.
Det finns framför allt tre sätt som företag kan bekämpa fattigdom på:
Respektera mänskliga rättigheter och bedriva rättvis handel. Det måste finnas krav på att alla företag respekterar de mänskliga rättigheterna och ger sina anställda goda arbetsvillkor. De organisationer som undersöker hur svenska företag sköter sig i utvecklingsländer, SwedWatch och Fair Trade Center, är väldigt små, ändå har de inte svårt att finna många exempel på hur svenska företag lyckas försämra fattiga människors liv. Vi kräver att hårda etiska och miljömässiga krav ska ställas på alla multinationella företag och att de ska undersökas regebundet av en internationell, oberoende myndighet.
Investera hos de fattiga, för de fattiga. Medan den förra punkten först och främst handlar om att minimera negativ påverkan gentemot fattiga handlar detta om att maximera positiv påverkan gentemot fattiga. Ett företag som endast styrs av att maximera profit agerar annorlunda än ett företag som vill förbättra världen med sina produkter och/eller tjänster samt sitt bidrag till ekonomisk tillväxt, försörjning och teknikutveckling. I nuläget undviker många företag fattiga länder om det inte är så att de kan nyttja billig arbetskraft. Om vi vill utrota hungern måste företag investera i utvecklingsländer inte på grund utav att det finns billig arbetskraft där utan för att de vill bekämpa fattigdomen, de måste rikta sig till fattiga inte för att tjäna pengar utan för att betjäna behövande människor.
Ge vinst till de fattiga. Är det försvarbart att de miljarder företag gör i vinst främst går till rika människor? Om vi verkligen menar att alla människor är lika värda måste människors behov vara det som avgör vart pengarna ska gå, inte vem som har tjänat dem. ActionAid och Svenska FN-förbundet har hungerbekämpande samarbeten med några företag, men tyvärr är dessa inte så många. Vi vill att alla företag som har råd ska teckna avtal med några av dessa organisationer.
Kolla även in Fairtrade, CSR i praktiken och Amnesty Business Group.