Enkel livsstil

I Västvärlden har de flesta en rätt extrem livsstil, både ur ett internationellt och historiskt perspektiv. Vi har väldigt mycket pengar och vi spenderar dem på väldigt många saker. Allt eftersom plånboken växer köper vi mer och mer saker vi egentligen inte behöver – underhållning, skönhetsprodukter, lyx. Detta slukar mycket mer pengar än vad vi ger till dem som lever i fattigdom.

Till exempel: Vi spenderar två biljoner dollar på underhållning och media i år– lika mycket som vi någonsin har gett i bistånd till fattiga länder.

Det är chockerande att vår konsumtionslust har gått så överstyr att vi låter vår egen njutning kosta mycket mer än vår hjälp till de fattiga. Vi måste inse att om vi vill utrota hungern kan vi inte trolla fram pengar – vi måste ta dem någonstans ifrån. Vore det inte rätt logiskt att skära ner på vår konsumtion av det vi inte behöver så att vi kan ge mer mat till dem som hungrar – något som de faktiskt behöver?

Om vi ska komma någonvart med att bekämpa svälten i världen måste vi ändra vår livsstil. Gör så här: Räkna ut hur mycket du eller din familj spenderar varje år på underhållning, utseende, resor, shopping och nöjen. Låt sedan den summan vara minimigränsen för hur mycket du ger till biståndsorganisationer. Om det blir för betungande för ekonomin är det ett tecken på att du eller din familj behöver ha en enklare livsstil.

Här är några riktlinjer till en enklare livsstil:

Sälj TV:n. Poängen med detta är inte bara att man slipper licens-, film- och TV-spelskostnader utan inte minst att man slipper all reklam som envisas med att utropa hur felaktigt ditt liv är. På lång sikt kommer man förhoppningsvis då kunna avvänja sig från Västvärldens dyra livsstilsideal och spendera mindre på till exempel utseende och resor.

Sälj bilen. En bil är en av de dyraste och miljönedsmutsande produkter man kan köpa (även miljöbilar kräver massvis med kemikalier och koldioxid vid tillverkningen). Om alla hade bil skulle planeten köras i graven direkt. Om man bor i en tätort i Sverige klarar man sig i regel fint med cykel, buss och tåg. Bilpoola om inte annat. Men låt alltid bilen vara den absolut sista utvägen.

Bojkotta skönhetsprodukter. Skönhet sitter i våra hjärnor, det är press från omgivningen som gör att man inbillar sig att man måste fixa till utseendet med färger, metaller och former för att accepteras, något som drabbar kvinnor mycket mer än män. Vi måste verkligen betona den naturliga och inre skönheten, inte bara snacka om att göra det. Var naturlig, bojkotta skönhetsindustrin som förutom att den snor åt sig massvis med pengar från de fattiga (345 miljarder dollar har vi det senaste decenniet spenderat på parfym) skadar människor, djur och miljö.

Minska elektronikkonsumtionen. Att klara sig utan mobil och dator har de flesta av oss väldigt svårt att göra, och faktum är ju att rätt använd kan vi uträtta mycket gott med elektroniken (skapa hemsidor som uppmärksamma hungern till exempel). Samtidigt kännetecknas elektronikindustrin av några av de hemskaste, mest människorättskränkande arbetsvillkoren på planeten. Faktum är att vissa elektronikföretag köper råmaterial från beväpnade grupper i Demokratiska Republiken Kongo vilket finansierar konflikten där. De allra flesta elektronikprodukter produceras av fattiga asiatiska fabriksarbetare som får minimalt med lön, utsätter sig för hälsofara under arbetet och inte har rätt att klaga. Elektronik är också väldigt skadligt för miljön att producera, produktionen av en enda laptop bränner 1500 liter vatten, 5300 kWh energi, 240 kg fossila bränslen samt 22 kg kemikalier. Kontentan är att du bör behålla dina elektronikprodukter så länge som möjligt (även om en ny, flashig pekskärmsmobil kommer ut på marknaden) och köpa second hand när du ska införskaffa nya. Läs mer om vad man kan göra åt problemen i elektronikindustrin på Rättvis elektronik.

Köp second-hand. Det är extremt miljövänligt (i regel påverkar det inte miljön alls) och det är billigt. Dessutom ger många second-handbutiker pengar till fattigdomsbekämpning och andra samhällsförbättrande ändamål. Sätt detta i kontrast till first-handbutiker där produkterna oftast är dåliga för miljön, dyra och inte hjälper de fattiga (många produkter som produceras i fattiga länder produceras ju under hemska arbetsvillkor och försämrar således levnadsvillkor för fattiga människor) så är argumenten tydliga för att du bör anamma en shoppingpraxis där du alltid först tittar i second-handbutiker. Läs mer om arbetsvillkoren i klädindustrin på Rena Kläder.


(Ett exempel på vad en aktivistgrupp kan hitta på.)

Engagera dig och/eller din familj ideellt för fattiga och utsatta. Varför spenderar vi två biljoner på underhållning varje år? Jo vi vill ha kul, vi vill slappna av, vi vill få tiden att gå. Allt detta får du om du engagerar dig i en aktivistgrupp eller i något annat sammanhang som hjälper fattiga och utsatta. Anordna roliga aktiviteter för att samla in pengar, engagera familj och vänner i projekt, rita en serie, skriv en dikt, gör en film, anordna en demonstration! Aktiv underhållning, när man faktiskt gör något, är många gånger roligare än passiv, när man bara glor på en skärm. Om inte annat så kan du ju hjälpa till med den här bloggen. Vi behöver fler som kan sprida budskapet, uppmärksamma evenemang, komma med erfarenheter från fattigdomsbekämpning etc. Det kommer nog få tiden att gå!

Annonser

9 Responses to “Enkel livsstil”

 1. Hej!

  I vår familj (2 vuxna, 4 barn) är vi inne på tankesättet ovan (konsumera mindre) men har en helt annan motivation. Vi vill helt enkelt jobba så litet som möjligt och för att kunna göra det så drar vi ner på vår konsumtion. (Detta medför också att vi kommer att ge mindre pengar till välgörenhet än tidigare.) Vi kommer naturligtvis att få mer fritid (då vi jobbar mindre – och här pratar vi runt 50% mindre) men den tiden har vi tänkt spendera med våra barn.

  Vi tänker mycket på att köpa närproducerat. Det gäller tex mat, möbler, osv. Vi är väldigt negativa till långväga transporter även om det naturligtvis inte helt kan undvikas.

  Jag blir lite nyfiken hur du ser på detta och vad du tycker om vårt tankesätt?

  • Hej Kalle! Det är naturligtvis upp till er hur mycket tid ni vill spendera med era barn, men generellt är jag skeptisk till den negativa syn på arbete som finns inom miljörörelsen. Arbete i sig är inte dåligt, tvärtom bör man se till att inte leva på andras bekostnad. Ef 4:28 säger att vi ska ”arbeta och uträtta något nyttigt med sina händer, så att [vi] har något att dela med sig åt den som behöver.”

   Det behövs mycket arbete för att vi ska ta oss ur klimatkrisen, men många miljöengagerade sätter ett stort värde i att inte arbeta så mycket och därmed få lite gjort. Vad man arbetar med är definitivt mycket mer viktigt än hur mycket man arbetar.

   MVH Micael

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: