Politiker

Politiker måste prioritera hungerbekämpningen mycket mer. Även om politiska ledare om och om igen säger att mat till alla är en viktig fråga händer tyvärr mycket lite i praktiken, och för inte så länge sedan steg antalet hungriga i världen från 800 miljoner till en miljard.

Alla OECD-ländernas regeringar måste avskriva oetiska skulder, dvs. skulder som tillkommit genom att odemokratiska ledare fått ta lån av västerländska banker som sedan landet måste betala tillbaka med mycket stor ränta. OECD-länderna måste också upprätta rättvisa handelsvillkor som inte förvärrar fattigdomen utan bekämpar den, istället för att prisdumpa europeiska matprodukter i fattiga länder ska vi stödja rättvis handel som bidrar till tillväxt i fattiga länder. 

OECD-ländernas bistånd måste uppnå FN:s biståndsrekommendation på 0,7% av bruttonationalinkomsten (BNI) eller hörge mål som Sveriges enprocentsmål, och inte urholkas på något sätt. Idag går tio procent av Sveriges och trettio procent av EU:s bistånd till saker som flyktingmottagning, ambassadbyggande, militära insatser samt skuldavskrivning. Det är förvisso inte alltid dåliga saker men de pengarna ska tas från andra områden än bistånd.

Hungerbekämpning måste prioriteras mycket mer i biståndpolitiken genom att jordbruksutveckling och humanitärt bistånd får mycket mer stöd. Traditionellt har mycket lite pengar gått till jordbruksutveckling trots att majoriteten av världens extremt fattiga människor bor på landet, och hungerbekämpning finns inte med som ett av Sveriges prioriteringsområden för biståndet. Eftersom hunger är ett så utbrett problem som dödar 16 000 barn varje dag vill vi ändra på det.

Hjälp oss verka för en mer hungerbekämpande politik! Gå in på biståndsminister Gunilla Carlssons kontaktsida, tryck på ”e-post till Gunilla Carlsson, via registrator” och skriv följande meddelande (eller ett med egna ord):

Kära Gunilla Carlsson!

Jag vill att mer av Sveriges biståndspengar ska ha hungerbekämpning i fokus och att hungerbekämpning ska införlivas som ett av Sveriges prioriteringsområden för biståndet. Jag vill också att Sverige ska ge en procent av landets BNI till bistånd i form av gåvor till stater eller organisationer, och att pengar till exempelvis skuldavskrivning, militära insatser och flyktingmottagning inte ska tas från biståndsbudgeten.

Annonser

4 Trackbacks to “Politiker”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: