Rika giriga företag snor åt sig de fattigas pengar

av Micael Grenholm

Extrema biståndskritiker skyller ofta på biståndet för att utvecklingen går långsamt i vissa utvecklingsländer (och de säger inte att det är biståndets förtjänst när det går bra i andra), men jag har aldrig sett Fredrik Segerfeldt & c:o diskutera att pengasummor tio gånger större än det globala biståndet far ut ur fattiga länder genom skatteflykt. Västerländska företag tjänar stora summor genom att dra nytta av fattiga länders  arbetskraft och naturresurser men de gömmar vinsten i skatteparadis så att den inte kommer den fattiga befolkningen till del. Skatteflykt är ett av de grymmaste fenomen jag känner till och jag är glad att fler och fler börjar höja röster för att vi måste stoppa detta, men det är fortfarande en fråga som sällan står högt på den politiska och ekonomiska dagordningen.

Nu är Schweiz tid som skatteparadis över rapporterade TV4-nyheterna igår, men fortfarande finns många andra skatteparadis kvar. Videoklippen ovan sammanfattar ganska bra hur smutsig denna verksamhet är och hur nödvändigt det är att den stoppas. Hur ska vi kunna utrota hungern om företag snor åt sig tio gånger mer pengar från de fattiga än vi ger dem?

Miljöpartiet skriver om hur de vill utforma biståndet i Dagen idag där de bland annat tar upp problemen kring skatteflykt. Läs mer om hur skatteflykten utbreder fattigdom här.

Relaterat: DN, DN, SvD.

Annonser

One Trackback to “Rika giriga företag snor åt sig de fattigas pengar”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: