Ett barn föds, 16 000 dör

av Micael Grenholm

Det är fantastiskt roligt när barn föds, oavsett om det sker i palats eller koja, och naturligtvis gläder jag mig med kungafamiljen en dag som denna. Samtidigt smärtar det mig djupt att miljontals barn föds in i en värld långt från kanonsaluter och privilegier till liv som innebär misär, lidande och död. 16 000 barn under fem år dör av hunger varje dag. Vi kan omöjligen uppskatta livets gåva hos en utvald familj och ignorera de som hungrar. Men det är just det vi gör, hungerkrisen i Sahel har pågått i flera veckor nu utan att svensk media uppmärksammat det.

Flickan och döden

Ser ni bilden ovan? Den är tagen i Dadaab, Kenya – världens största flyktingläger som växte in absurdum när krisen på Afrikas horn bröt ut. Bilden föreställer massgravar.

Många har antingen glömt bort Afrikas horn eller antagit att problemen är över där eftersom tidningarna inte skriver om det längre. Men behoven är fortfarande akuta. Läkare utan gränser skrev för mindre än en vecka sedan att i Dadaab ”lever hundratusentals människor mitt i en humanitär katastrof. Ett av tolv barn är allvarligt undernärt och riskerar att dö.  Samtidigt är säkerheten sämre än någonsin.” Trots säkerhetsläget och trots att två av Läkare utan gränsers anställda blev kidnappade i Dadaab fortsätter de att lindra nöd och rädda liv i området. Stöd deras oerhört viktiga arbete här.

Parallellt med detta växer en ny humanitär katastrof i västra och centrala Afrika, den s.k. Sahelregionen, en katastrof som av Sidas generaldirektör beskrevs som lik den på Afrikas horn: ”Krisen blir uppenbar då mätningar visar på 30 procent akut undernäring hos barn.” Tio miljoner är i behov av nödhjälp enligt FN. Många regeringar har utlyst katastroftillstånd. Unicef vädjar om 450 miljoner kronor till att hjälpa en miljon barn som hotas av akut undernäring. Av den svenska regeringen har de fått 20 miljoner. Stöd dem här.

Slutar de humanitära katastroferna där? Tyvärr alltså. En av de värsta samt mest osynliga kriserna är i Centralafrikanska Republiken (CAR) där dödstalen för barn är ännu högre än i Somalia. Läkare utan gränser skriver:

Det dåliga – och ibland obefintliga – hälso- och sjukvårdssystemet, den stora spridningen av sjukdomar som malaria, tuberkulos och mässling – som egentligen är lätta att bota men som varje år släcker många människoliv i onödan – och de segdragna konflikterna mellan rebellgrupper och lokala makthavare bidrar till den akuta krisen som varje dag skördar många människoliv.
Men trots att 7 per 10 000 barn under fem år dör i bland annat malaria och undernäring varje dag har både internationella givare och landets egen regering dragit ner på bistånd och hälso- och sjukvårdssatsningar de senaste åren.

7 av 10 000 barn. Det är rätt många. Om Sverige befann sig i den situationen skulle 475 barn under 5 år dö. Varje dag.

Jag skriver inte det här för att jag gillar att dokumentera lidande och död. Jag skriver det här för att det är anledningen till att vi måste bojkotta lyx-, underhållnings- och skönhetsprodukter och ge så mycket vi bara kan till biståndsorganisationer. Gud välsigne kungafamiljen, men den lyx de lever i är fullständigt oacceptabel. Låt oss inte ta deras livsstil till föredöme.

Media om prinsessan: DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SVT: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. SR: 1, 2, 3. Dagen.

Annonser

13 kommentarer to “Ett barn föds, 16 000 dör”

 1. Vad kan man då göra för att bekämpa hungern? Ja, till exempel stödja Svenska kyrkans insamlingskampanj ALLT för att utrota hungern! https://utrotahungern.wordpress.com/2012/02/19/fastekampanj-for-att-utrota-hungern/

 2. Det är inbyggt i systemet att dessa människor ska dö, det finns gott om resurser och teknik för att föda alla på jorden men det händer inte. Det som saknas är inte mat, utan pengar. Det finns inget incentiv att hjälpa folk utan pengar, det är inte ekonomiskt hållbart i denna modell.

  Dedikera 2 timmar av ditt liv för att se och utmana allt du tog för givet att du visste om dagens ekonomi, kultur och samhälle se denna internethit som 15 miljoner andra:

  • Hejsan! Det är sant att det finns tillräckligt med mat till alla, det finns tillräckligt med pengar också men det saknas politisk vilja. Dock är Zeitgeist en samling konspirationsteorier som är ute och cyklar på många plan.

 3. Det ena utesluter inte det andra. Din rubrik är absurd och ovärdig din mission. Dessutom är inte barn i Sverige speciellt priviligerade. I alla fall inte innan de har fyll 18 månader i mammans mage. Risken att de dödas i abort då är ett på fyra. Det blir 35-38000 ofödda barn om året, bara i Sverige. Uppskatta livets gåva så ska du börja där.

 4. ”Uppskattar du livets gåva så ska du börja där” var det meningen att det skulle stå.

 5. Hejsan Penumbra! Att en föds utesluter inte att 16 000 dör, det har du rätt i, å andra sidan utesluter ”prinsessyran” uppmärksamhet åt krisen i exempelvis Sahel. Jag håller med dig om att Sveriges höga aborttal är ett stort problem, men på vilket sätt är rubriken absurd?

 6. Micael Grenholm,

  Det är sättet att ställa en prinsessfödsel i Sverige mot svältande barn som är absurt. Det är ett absurt perspektiv.

  Sedan tycker jag att vi gör en hel del i kampen mot hunger och fattigdom, både vi i Sverige och i den rika världen i övrigt. Speciellt i Sverige har vi en ganska omfattande biståndsbudget plus en givmild befolkning, som utöver de hutlösa skatter som vi betalar, skänker pengar till diverse hjälporganisationer.

  Detta har pågått i decennier nu, och numera står det klart att det är främst afrikanernas oförmåga att skapa fred, göra sig av med korruption samt bedriva effektiva jordbruk, som är huvudsakliga orsaken till svältkatastrofer och undernäring.

  Det är dags att börja diskutera problemen ur en sådan synvinkel och sluta med att tynga ner våra samveten för att vi har ”fötts till priviligerade liv” bara för att få fram mer pengar som ändå försvinner in i de svarta hål som många av Afrikas länder faktiskt är. Tynga ner våra samveten tjänar inget till. Vi gör nog som det är.

  • Hej igen, Penumbra! Jag håller inte med om att det är absurt utan högst relevant hur media kan uppmärksamma prinsessan så enormt mycket samtidigt som de inte skriver en rad om de hungerkriser jag beskrivit ovan. Det är ett faktum, inte en absurd åsikt, att medan vi idag fokuserat på ett barns födelsedag har 16000 barn dött pga hunger. Har inte alla lika värde? Som sagt gläder jag mig med alla som får uppleva livets gåva genom att föda barn, men det smärtar mig att vi tycks konsekvent blunda för de fattigaste.

   Ditt resonemang kring bistånd – att vi i Sverige är givmilda, att biståndet till stor del inte har hjälpt och att det är ”afrikanernas” egna fel att de är fattiga stämmer inte med fakta. De fattiga länderna ger mer till oss än vi till dem: https://utrotahungern.wordpress.com/bistand-fungerar/ Det är därför många länder som tagit emot mycket bistånd har liten eller noll tillväxt: de har blivit av med mer pengar än de fått. Trots detta har biståndet gett resultat – barnadödlighetens nedgång och alfabetismens uppgång i SSA står i direkt relation till biståndsprojekt inom hälsa och utbildning.

   Långt ifrån alla människor på den afrikanska kontinenten deltar i krig, så att anklaga ”afrikanerna” för oförmåga att skapa fred är ett märkligt påstående. Europa förmådde inte heller skapa fred fram tills EU kom. Innandess kännetecknas vår historia av än blodigare krig än de vi ser i Afrika. Korruption finns i det västerländska samhället likväl fast dolt, du minns väl mutskandalen i samband med JAS-affären med Sydafrika (och apropå det, hur bra är svensk vapenexport till diktaturer och länder son bryter mot mänskliga rättigheter för fred)? Och din anklagelse om att de inte klarar av ett effektivt jordbruk förstår jag mig inte på. De bedriver väl det effektivaste jordbruk de förmår utifrån sina förutsättningar? Men när de flesta inte har tillgång till bra maskiner eller avancerad utbildning i jordbruksskötsel kan vi väl inte inbilla oss att de ska agera som om de hade det? Vet du inte att stöd till jordbruk är kraftigt nedprioriterat i svenskt bistånd, andelen har sjunkit år för år? En sådan dum nedprioritering är en stor orsak till att vi inte ser en grön revolution i Afrika.

   Det du argumenterar för är farligt nära rasism, att ”afrikaner” egentligen har förutsättningar att bli rika men de är för dumma för att fatta att de måste skapa fred, hållbart jordbruk och bekämpa korruption. De som håller fast vid krig och korruption är de rika och mäktiga som förtrycket sin befolkning, som Mugabe. Menar du att Väst ska stå och titta på och säga att vi har inget ansvar för att afrikanerna inte tar sig ur fattigdomen, när de själva verket inte kan medan de exploateras av krigsherrar? Eller ska vi visa kristen kärlek och omsorg och hjälpa dem så mycket vi kan?

 7. Jag menar inte alls att vi ska titta på. Jag menar att vi gör tillräckligt, att vi ska slippa skuldbeläggas moraliskt för saker som inte är vårt fel, att rasistordet används för flitigt och ibland motverkar sitt syfte och den sortens fanatism som du verkar stå för också motverkar sitt syfte.

  • Men hur kan du säga att vi gör tillräckligt när de fattiga ger oss mer pengar än vi ger dem? Hur kan vi sakna moraliskt ansvar till deras fattigdom när exempelvis den kapitalflykt som västerländska företag orsakar tömmer fattiga länder på en summa som är tio gånger större än det globala biståndet? Och hur kan det inte vara en närmast rasistisk tanke att säga att ”afrikanerna” saknar förmåga att skapa fred, effektivt jordbruk och bekämpa korruption, en förmåga som vi i Västvärlden då uppenbarligen har?

 8. Jag säger det därför att jag inte håller med om att ”de fattiga ger oss mer pengar än vi ger dem”. Vi har t o m avskrivit en massa lån till afrikanska länder för att underlätta dem. Affärer som JAS-försäljningen är alltid intecknade med motköp och teknikutbyte.

  Och på tal om det så är inte Sydafrika ett fattigt land, men utvecklingen där håller på att sakta ner sedan ANC tog över (jag menar inte att man skulle ha behållit apartheid, men fakta är fakta). Den ekonomiska utvecklingen i Afrika har i stort sett stått stil sedan 60-talet då de flesta länderna blev fria från kolonialismen. Skylla på de rika länderna i väst leder ingenstans.

  Asien var också kolonialistrad och hade samma utgångsläge men har utvecklats betydligt bättre, snart har de gått om oss. PÅ 60-talet följde den ena hungerkatastrofen efter den andra i Indian, för att ta ett exempel. Många länder i Asien har också fått bistånd. Uppenbarligen har de förvaltat det bättre.

  Jag tycker vi ska få glädjas åt den nyfödda prinsessan utan att bli pådyvlade en massa moralkakor. Press och media är fullproppade med ”orättvisor” och problem i vanliga fall. Alla skriker efter mer och det är alltid någon annans fel.

 9. Förtydligande: Sydafrika är inte ett fattigt land i den meningen att det inte råder hungerkatastrofer där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: