Biståndsorganisationer kommer inte in till offren i Syrien

av Micael Grenholm

En humanitär kris, på gränsen till inbördeskrig, råder i Syrien där regimen brutalt slår ner all form av motstånd. Om man som jag följer @syriennyheter på Twitter får man varje dag hemska uppdateringar om våldet och förtrycket, något som nyhetsmedia också bekräftar.

När jag kollade upp vad biståndsorganisationer gör i Syrien nåddes jag av budskapet att varken Läkare utan gränser eller Unicef – två av de största organisationerna – finns på plats. De är portade av regimen. Via kontakter har de dock lite insyn, Läkare utan gränser skriver:

De flesta sårade vågar inte ta sig till allmänna sjukhus eftersom de är rädda för att bli torterade eller tillfångatagna. När en sårad person läggs in på sjukhus används ibland falska namn för att dölja personens identitet. Läkare ställer ibland en falsk diagnos för att hjälpa skadade att gäcka säkerhetsstyrkorna som söker efter patienter med skador som uppkommit i protester och demonstrationer. […]

– Säkerhetstjänsten angriper och förstör mobila sjukhus. De tar sig in i hus för att leta efter läkemedel och medicinska förnödenheter, säger en läkare som bett att få vara anonym.

Röda korset är dock på plats och tyvärr har de drabbats av det obarmhärtiga våldet. För två veckor sedan dödades generalsekreteraren för syriska röda halvmånen när den bil han åkte i – som var tydligt märkt med röda halvmånens emblem – blev beskjuten. De ger sig dock inte utan finns kvar för att lindra nöd och rädda liv – och så startar de en kampanj där de informerar om alla stridandes skyldighet att respektera röda halvmånen som fredad skyddssymvol.

Vilka hjältar. Stöd dem här (tryck på ”välj ändamål” och sedan ”Katastrofhjälpen”).

Annonser

One Comment to “Biståndsorganisationer kommer inte in till offren i Syrien”

  1. ”Vi fortsätter vårt arbete så länge som vi behövs”, säger Röda Korsets Béatrice Mégevand-Roggo om läget i Syrien.
    http://bit.ly/wQwSt8

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: