USA är klimatboven – inte Indien!

av Micael Grenholm

image

COP 17 i Durban är över – och såväl vår miljöminister som FN:s generalsekreterare är glada för att man både rodde vidare Kyotoprotokollet och påbörjade en ny färdplan där alla länder ska vara med. Dock är många besvikna. Magnus Walan från Diakonia skriver på Twitter:

”@MagnusWalan: Ett avtal. Inkl Kyoto2. Men med vilka utsläppsminskningar? Devils in the details..”

På samma sätt är miljöpartisten Rebecka Carlsson besviken och kallar överenskommelsen för ett ”fyragradersavtal”. Naturskyddsföreningens generalsekreterare säger att det är utan innehåll och en seger för klimatförhandlingarna men inte för klimatet.

Supermiljöbloggen sammanfattar det helt enkelt så här: ”Kyotoprotokollet lever vidare, men mycket försvagat, eftersom Kanada, Ryssland och Japan har valt att lämna och USA aldrig var med från början. Därmed är det nästan bara EU och världens fattigare länder kvar inom det gamla avtalet. Den framgång som har varit är att alla viktiga utsläppsländer har gått med på att förbinda sig till ett kommande gemensamt avtal. Men där slutar också framgångarna, avtalet kommer nämligen inte att träda i kraft förrän 2020, och enligt FN:s forskningssammanställningar måste utsläppen börja minska innan 2020 om vi ska kunna klara målet om max två graders uppvärmning. Med nuvarande avtal verkar det alltså osannolikt att vi ska klara det målet.”

Vid sidan om detta reagerar jag på hur Västvärlden ser på fattiga länder när det gäller klimatförhandlingarna. Den här bloggen står ju för klimaträttvisa, att de rika länderna ska betala största delen av klimatnotan och hjälpa de fattiga länderna att skapa hållbar utveckling och anpassa sig till extrema klimatförhållanden. De rika länderna har både släppt och släpper ut mest. Därmed har de ett större ansvar.

Dock kan det knappast undgått någon att många västerländska medier och politiker riktar krut mot nyindustrialiserade stora länder som Kina, Indien och Brasilien. SVD skriver: ”Två stora utsläppsländer – Kina och Indien – verkar än så länge försiktigt positiva till en plan för ett nytt, bindande klimatavtal som omfattar även dem.” För någon timme sedan hade DN en TT-artikel på hemsidan som gladde sig åt att just Kina och Indien ingick i den nya färdplanen – och nämnde inte att även USA är med. Nu har de åtgärdat detta, men placerar de tre nyss nämnda länderna i samma kategori – ”de största utsläppsländerna”.

Problemet är att Kina och Indien inte är i närheten av USA när det gäller utsläpp per capita. Att man betonar Kinas klimatansvar är visserligen förståeligt, i egenskap av ”the factory of the world” kommer de släppa ut rejält mycket de kommande decennierna. Men att hacka på Indien tycker jag är obegripligt. De släpper inte ut mycket mer än Afrika:

Man behöver inte vara kärnfysiker för att förstå att anledningen till att världens största länder släpper ut så mycket är för att de är så många. På ett Klimatforum som anordnades i Stockholm när COP 17 började sa Hans Rosling att man måste räkna med utsläpp per capita när man diskuterar utsläppsminskningar, något annat blir ohållbart. Indien har fler hungriga invånare än hela Afrika. Det är en subkontinent med enorma kontraster där olika delstater skiljer sig rejält från varandra. Det landet behöver utveckling, och det ska vi respektera.

USA däremot är världens rikaste land och världens största utsläppare av fossila bränslen. En väldigt stor del av befolkningen tror inre ens att klimathotet existerar, tack vare oljebolagens opinionsfinansieringar. USA blev kända som Durbans broms (tillsammans med Kanada). Inte undra på att en amerikansk aktivist tog över ordet från sin förhandlare:

”I am speaking on behalf of the United States of America because my negotiators cannot. The obstructionist Congress has shackled justice and delayed ambition for far too long. I am scared for my future. 2020 is too late to wait. We need an urgent path to a fair, ambitious and legally binding treaty. We need leaders who will commit to real change, not empty rhetoric. Keep your promises. Keep our hope alive.”

USA är boven. Inte Indien.

Svd SVD SVD DN DN DN DN DN SVT SVT

Dagen, Dagen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: