Ett stort bakslag för AIDS-bekämpningen

av Micael Grenholm

Igår på internationella Världsaidsdagen skrev Läkare utan gränser:

Aldrig tidigare har kampen mot hiv och aids varit mer framgångsrik – fler människor har tillgång till hiv-behandling, antalet smittade i världen sjunker och positiva forskningsrapporter presenteras. Men nyligen kom bakslaget – Globala fonden som finansierar insatser för att behandla och förebygga aids, tuberkulos och malaria tvingades ställa in den senaste finansieringsrundan på grund av brist på resurser. Det har aldrig tidigare skett i fondens historia.

Kunskapen finns

Våra medarbetare, som dagligen möter smittade patienter, är mycket oroliga över de konsekvenser som finansieringskrisen får, inte minst för de patienter som för närvarande står under behandling.
– När jag arbetade i Malawi 1998 så kunde man bara drömma om att det fanns kunskap och möjlighet att stoppa hiv-epidemin. Då var aids en dödsdom, och hiv en skam som var djupt stigmatiserat i samhället. Idag har vi mer kunskap och vet vad som krävs för att förebyggande och behandla hiv, berättar vår ordförande Kristina Bolme Kuhn som är sjuksköterska och har erfarenheter av hivarbete.

Insatserna behövs nu

Hon fortsätter:
– Nu måste alla fortsätta ta vårt ansvar. Med lite extra insatser kan vi ligga ett steg för hiv-epidemin. Men insatserna behövs nu, innan det är för sent, för att undvika att vi måste fortsätta betala för all framtid, säger hon.

Stöd Läkare utan gränser här.

Här är mer info om Globala fonden:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: