Hungerbekämpning eller vapen? Vapen!!

av Micael Grenholm

Sverige gillar inte diktaturer. Men vi gillar att sälja vapen till dem.

Världens militärutgifter ligger på över 1 340 000 000 000 dollar per år. De en miljard människor som hungrar kanske skulle ha kunnat använda lite av det till bättre saker.

Svenska Freds skriver angående JAS-affären:

– Beslutet är ett steg i fel riktning som bidrar till ökad militär upprustning i både Sverige och Schweiz för åratal framåt, säger Anna Ek, ordförande i Svenska Freds.

[…]

– Det är lätt att förledas att tro att detta är en ren intäkt för Sverige. Men så är det inte. I affärens kölvatten kommer flera uppgraderingar på åtskilliga miljardbelopp av Jas-projektet. Kostnader som svenska skattebetalare får stå för, säger Anna Ek.

Den Schweiziska organisationen ”Switzerland without an army“ kritiserar beslutet dels eftersom det inte finns något militärt hot mot landet och dels eftersom det är oklart hur det ska finansieras. Organisationen varnar för att kostnaderna kan komma att stiga upp emot det dubbla och pekar också på att en undersökning visat att 93 procent av Schweizarna motsätter sig ökade militärutgifter i landet. Utöver detta är man oroad över risken för korruption.

Suck. Ge rikligt med pengar till de fattiga i jul som kompensation för denna tragiska händelse.

Media om affären: DN: 1, 2, 3, 4. SvD: 1, 2, 3, 4, 5. SVT: 1, 2, 3, 4. SR: 1.

Annonser

6 kommentarer to “Hungerbekämpning eller vapen? Vapen!!”

 1. Gripen”projektet” har gett svensken 2,5 ggr pengarna tillbaka. Den fortsatta utvecklingen av systemet ger arbete åt tusentals. Ett fungerande försvar är viktigt för alla länder. Bättre att ha ett försvar och inte behöva det än att behöva det och inte ha det. Lite som en brandvarnare.

  • En brandvarnare är nog lite billigare, hördu. Vapenindustrin kan enligt många aldrig kritiseras när det gäller kostnaden på grund av ”säkerheten”. Att vi spenderar 50 % mer på vapen nu än för tio år sedan har inte väckt stora rubriker, man argumenterar att det är nödvändigt pga terrorhoten etc. Är det verkligen det? Är terroristerna så mäktiga att man måste öka de militära utgifterna med 50 %?

   De människor som får jobb inom vapenindustrin kan därmed inte jobba i utvecklings- och biståndsindustrin, vilket är rätt sjukt i en värld där 16 000 barn svälter ihjäl varje dag.

 2. En brandvarnare skyddar 1 familj. Vårt försvar skall skydda 9 miljoner pers. Det får lov att kosta.

  • Hej igen! Du verkar tydligen vara en av dem som jag beskrev i min förra kommentar – en som inte reagerar på hur mycket militärutgifter världen har oavsett hur mycket det ökar. Eftersom de har ökat med 50% det senaste decenniet har vi alltså tagit hundratals miljarder kronor från andra områden för att massproducera vapen – för tro mig, terroristerna är inte så mäktiga att man behöver denna ökning. I Schweiz fall saknar landet helt reella militära hot, deras köp av Gripen är som att tapetsera ett hus som saknar elektricitet med brandvarnare.

 3. Varför är det alltid just vapen som skall jämföras med svält när nåt sånt här händer ? Vi kan också skära ner sjukvården, sluta gå på allsvenska matcher, och sluta åka till turkiet på semester och istället skänka pengarna till folk som behöver dem mer i så fall. Det är väl jättebra om man gör det men det ska vara människors egna val att göra det med.
  Ja, världen vore helt klart ett bättre ställe om ingen hade vapen und so weiter. Men Folk kommer alltid ha vapen, eftersom andra människor också alltid har det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: