Läget inför klimatförhandlingarna i Durban

av Micael Grenholm

Supermiljöbloggen har här skissat det ni inte fått reda på via media – läget inför Durban.

I förspelen till FN:s nästa stora klimatmöte, COP17 i Durban, Sydafrika, visar sig de gamla sprickorna mellan fattiga och rika länder. Få gånger tidigare har världen varit så nära att helt sakna ett internationellt klimatavtal, visar Supermiljöbloggens granskning.

Sprickorna mellan de rika och de fattiga länderna har blivit en följetong inom internationell klimatpolitik. Det som främst skiljer dem åt är deras syn på vilket avtal man bör satsa på. De fattiga föredrar en förlängning av det svaga och inte så ambitiösa Kyotoprotokollet, medan de rika länderna ofta förespråkat att man bör satsa på ett annat, framtida och mer ambitiöst avtal.

Under ett ministermöte i Beijing förra veckan kom representanter för de så kallade BASIC-länderna (Kina, Indien, Sydafrika och Brasilien) fram till sin förhandlingslinje inför Durban. Inte särskilt mycket var nytt; fokus låg kvar på att en förlängning av Kyotoprotokollet.

– Det måste till en andra åtagandeperiod under Kyotoprotokollet, säger Xie Zhenhua, Kinas chefförhandlare.

Xie har också stöd i sin åsikt från ingen mindre än klimatkonventionens generalsekreterare. Hon har flera gånger under året som gått betonat vikten av att Kyotoprotokollet förlängs med ytterligare en åtagandeperiod.

På grund av dödläget i förhandlingarna la Norge och Australien nyligen ett förslag om att i år anta en typ av färdplan till ett nytt avtal. Tanken är att länder ska komma fram till alla detaljer och år 2015 ha ett helt färdigt protokoll. Problemet med resonemanget är att det har använts tidigare. Det som nämligen ledde fram till hypen innan COP15 i Köpenhamn var att man år 2007 antog en färdplan som skulle vara färdig till COP15. Då funkade det inte, och inget talar för att det skulle funka nu heller. Dessutom kan år 2015 redan vara på tok för sent eftersom man redan nu befarar att det så kallade tvågradersmålet kanske inte går att uppfylla. Att tvågradersmålet bedöms som för svagt gör situationen ännu mer beklämmande.

Konsekvenserna av Norge och Australiens förslag, och resultaten av att förhandlingarna går så långsamt, är att världen, med stor sannolikhet, helt kommer att stå utan internationella klimatavtal.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: