Skriv på för klimatet!

av Micael Grenholm

Mänskligheten satte ju världsrekord år 2010. Aldrig någonsin har vi lyckats fylla atmosfären med lika mycket växthusgaser som under förra året (enligt internationella energimyndigheten IEA).

Det är inte så konstigt. Enligt IEA:s beräkningar går över 400 miljarder dollar årligen i bidrag till fossila bränslen världen över. Det är lika mycket som Världsbanken säger att utvecklingsländerna årligen behöver i klimatinvesteringar inom ett par år.

Närmast veckovis kommer nya vetenskapliga rön om tillståndet i världen. Polarisar och glaciärer som smälter bort, hav som värms upp, sibirisk tundra som tinar. Vi närmar oss farliga tröskeleffekter som kan få den globala uppvärmningen att skena.

Redan nu beräknas över 300 000 människor dö varje år pga klimatförändringarna, enligt Human Impact Report – Climate Change från 2009.

Därför har jag skrivit under kampanjen för klimaträttvisa på www.globalrattvisa.nu. Den 23 november kommer namninsamlingen överlämnas till miljöminister Lena Ek, före hennes avresa till Durban, Sydafrika, där nästa klimattoppmöte hålls. Så skriv gärna på uppropet du också, så vi visar miljöministern att vi är många som vill ha ett ambitiöst och rättvist klimatavtal.

Kampanjen drivs av nätverket www.globalrattvisa.nu, som består av ett 40-tal föreningar och folkhögskolor

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: