Bistånd leder till tillväxt

av Micael Grenholm

Kenneth Hermele skriver i Forum Syds nyhetsbrev:

FN:s forskningsinstitut WIDER visar i tre studier att bistånd leder till tillväxt. Men, viktigare än effekten på tillväxten – som trots allt är ganska begränsad – kan vara att bistånd bidrar till långsiktig utveckling genom att bidra till infrastruktur och till att bygga ut de sociala sektorerna.

Frågan om bistånd leder till ekonomisk tillväxt behandlas i nya studier från FN:s World Institute for Development Economics Research (WIDER) i Helsingfors (Working Papers 2011/22 och 2011/44). Finn Tarp, verksam både vid WIDER och Köpenhamns universitet, går tillsammans med kolleger igenom 68 tidigare undersökningar av sambandet bistånd-tillväxt och ifrågasätter de negativa slutsatser som dragits av andra forskare. Tvärtom, säger Tarp och hans kolleger, det finns ett positivt samband om än inte särskilt starkt. Varje ökning av bistånd med en enhet leder till en ökning av tillväxten med 0,14 enheter.

Dessutom finner de att bistånd har en positiv effekt på investeringar i infrastruktur och i de sociala sektorerna, vilket leder till slutsatsen att bistånd minskar fattigdomen. Forskarna betonar att den biståndskritiska litteraturen ofta drar felaktiga slutsatser av undersökningar som inte finner några samband: inga samband är inga samband, och inte negativa samband. Många studier som alltså använts i debatten som bevis för ett negativt samband bistånd-tillväxt bör i stället tolkas som att vi inte vet.

I en separat studie av afrikanska länders erfarenhet av bistånd (Working Paper 2011/51) framgår att i en överväldigande andel (33 av 36 undersökta länder) leder bistånd till ökade investeringar, vilket många studier menar är den viktigaste faktorn bakom ekonomisk tillväxt. Samtidigt påpekar forskarna att detta är så allmänna studier att de inte ger någon som helst ledning för hur konkret utvecklingspolitik ska utformas, varken när det gäller till vad bistånd bör gå och hur, eller när det gäller hur utvecklingspolitik i allmänhet ska skapas.

Kenneth Hermele

>> UNU WIDERs hemsida med studierna om bistånd:
http://www.wider.unu.edu/publications/working-papers/en_GB/wider-working-papers/

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: