Klimatet eller euron? Euron!!

av Micael Grenholm

Uppdatering: NU, en dag innan förhandlingarna börjar, skriver tidningarna om klimatförhandlingarna i Durban, och de är mycket pessimistiska. Låt mig ge er ett råd inför framtiden: hade ni skrivit om det liiite tidigare så hade folk kanske känt till det och kunnat sätta press på de passiva politikerna.

Hittills har DN, en av Sveriges största tidningar, publicerat en (1) artikel om klimatet i november, samma månad som det stora klimatmötet i Durban, Köpenhamnmötets efterträdare, kommer äga rum. Den artikeln är skriven av TT. Jag tvivlar på att någon av er har läst den, så jag kan ju ta och citera litegrann så ni vet vad som står:

Förväntningarna är låga inför nästa klimatmöte i december. Samtidigt slog de globala utsläppen av växthusgaser rekord förra året. ”Det är mycket oroande, för det är vår tids ödesfråga”, säger miljöminster Lena Ek om de nya utsläppssiffrorna.

Förväntningarna är låga, gör svensk media något för att åtgärda det? Försöker man uppmärksamma svenska folket på att ingen bryr sig om vår tids ödesfråga? Näpp. TT skriver vidare:

I den politiska debatten handlar det mesta just nu om den ekonomiska krisen. Klimatet nämns sällan. Men även när det gäller klimatfrågan finns det ekonomiska argument — för översvämningar och sjukdomar som kan följa i klimatförändringens spår kostar pengar.

Bra jobbat TT, påminn ekonominissarna som bara har eurotecken i ögonen nuförtiden om att ju längre vi väntar med att lösa klimatproblemen, desto dyrare kommer det bli. Pengar är det enda språk de förstår. Sen dör ju en massa fattiga människor också. Men framför allt förlorar vi massa pengar.

Det känns surrealistiskt att mindre än en månad innan Durban endast kunna finna en enda DN-artikel om klimatet, som enligt bloggaren Ewa Thorslund är mindre än en bild på en popartist på motsvarande siduppslag i papperstidningen. Fattar ni vad det här innebär? Det innebär en säker klimatkatastrof.

Det går vi inte med på! Engagera er för klimatet!

Vi samlar in foton på människor som håller ett budskap de vill föra med till politikerna som träffas i Durban. Dessa kommer lämnas över i flera fotoalbum när förhandlingarna kommer igång. Sätt press på de passiva politikerna – gå in här och ladda upp ert foto!

Ägna er gärna också åt följande nätaktivism:

1. Var med och väck våra politiker genom att skriva på vårt upprop för klimaträttvisa före 11/11/11 (11 november 2011): http://globalrattvisa.nu/uppmana-politikerna-att-agera-for-klimatrattvisa Än så länge har fler än fem tusen personer ställt sig bakom uppropet. Vårt mål är 11 111 personer.

2. Hjälp oss att låta denna budkavel för klimatet sprida sig till så många människor som möjligt. Uppmuntra 11 till 111 personer att skriva under för klimaträttvisa före 11/11/11 och bjud in dem till detta Facebook-event: ”Budkavel och dikter för klimatet – System Change,not Climate Change!”, http://www.facebook.com/event.php?eid=279186732114642. Längst ner på denna sida finns även en namninsamlingsblankett som man kan skriva ut: http://globalrattvisa.nu/u ppmana-politikerna-att-age ra-for-klimatrattvisa

3. Vi samlar nu ihop klimatdikter, klimattankar och klimatslogans. Skriv en dikt/tanke/slogan till miljöminister Lena Ek som ett inlägg påhttp://www.facebook.com/event.php?eid=279186732114642. De mest klimattankeväckande dikterna/orden/slogans kommer vi attläsa upp för Lena EK när vi överlämnar namninsamlingen före hennes avresa till Durban. Resten av inläggen får hon med sig digitalt som kvällslitteratur. De bästa bidragen publiceras sannolikt i… en tidning nära dig.

Här kommer länkar till vad medierna verkligen skriver om – pengar!! DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17. SVT: 1, 2, 3, 4, 5. SR: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Dagen: 1. Och apropå Berlusconi, är det inte märkligt att efter allt sjukt han har gjort – från att bedriva en rasistisk invandringspolitik till att ha ett sexistiskt familjeliv – så är det hans misskötsel av pengarna som gör att han får avgå. Borde han inte gjort det för länge sen?

Annonser

2 kommentarer to “Klimatet eller euron? Euron!!”

 1. OM skuldkrisen inte löses, och länder går i konkurs finns INGA PENGAR ALLS at rädda miljön. Det måste till åtgärder för ekonomisk tillväxt för att vi ska ha råd att rädda miljön. Det är fattiga länder, som skadar och förstör miljön mest.

  • Hej Jörgen!

   1. Skuldkrisen är inte irrelevant men det är märkligt hur man kan se den överordnad de förfärliga katastrofer som klimatförändringarna kommer leda till på lång sikt.

   2. Vi har haft tillväxt i över hundra år som orsakat klimatförändringarna, så att utropa tillväxt som lösningen för att rädda miljön är lite väl drastiskt.

   3. Innovativa klimatfinanseringar kommer ge pengar till att lösa skuldkrisen. Om västvärlden tog bort de idiotiska subventionerna på fossila bränslen som vi idag pumpar ut eller om vi beskattade flyg och båt mer skulle vi få mer pengar, inte mindre.

   4. De rika OECD-länderna har historiskt störst skuld till klimatförändringarna, men de fattigaste drabbas värst. Kina och Indien kan inte längre räknas till fattiga länder, men även om de gör det har OECD störst historisk skuld till utsläppen, se http://www.diakonia.se/sa/node.asp?node=3048

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: