Glad världshungerdag!

av Micael Grenholm

Nä, det låter inte så klockrent när man säger det, och jag undrar varför vi svenskar envisas med att översätta World Food Day till världshungerdagen och International Day for the Eradication of Poverty, som infaller imorgon, till världsfattigdomdagen. Men idag ska vi fokusera på vad som funkar, alla framsteg för hungerbekämpning som underbara engagerade människor driver igenom. Ta t.ex. Centerpartisterna Eskil Erlandsson och Lena Ek, som arbetar hårt för att EU ska riva upp jordbrukslagar som skadar fattiga länder jordbruk, förtjänar en eloge och pepp för att göra mer. Detta har Svenska kyrkan valt att göra denna världshungerdag. De uppmanar oss att gå in på Eskils kontaktsida och skriva in följande brev:

Hej,

Du har nyss fått EU-kommissionens förslag till jordbruksreform, och kommer att ägna mycket kraft åt förhandlingar om detta det närmaste året. Sammanträffandet är viktigt – EU kan genom den kommande reformen göra ett viktigt bidrag i kampen mot hunger.

Jag vill att Du inte bara ska kämpa för att politiken ska bli grönare och att budgeten minskar. Jag vill att Du också ska kämpa för EU på ett konkret sätt lever upp till sitt eget åtagande om att jordbrukspolitiken inte ska få motverka målen för biståndspolitiken. EU hjälper inte världens fattiga och hungriga genom att exportera mat, utan genom att ge dem utrymme att utveckla sitt eget jordbruk.

  • EU måste följa upp effekterna av export till utvecklingsländer med känsliga jordbrukssektorer och utbredd hunger. Om man ser att det förekommer dumpning och negativ påverkan på den lokala produktionen, är det EU:s ansvar att ändra på detta.
  • Bönder i utvecklingsländer som drabbas av dumpade priser på varor från EU ska ha möjlighet att vända sig till en klagomålsinstans i EU.
  • Innan exportstöden avskaffats helt måste regler införas som gör att exportstöd inte får användas för export till känsliga länder.

Din ministerkollega Lena Ek la flera bra förslag om detta i EU-parlamentet i våras när hon ännu var EU-parlamentariker. Ta gärna del av hennes idéer när Du och regeringen lägger fast era positioner inför de kommande förhandlingarna!

Med vänlig hälsning

[ditt namn och hemort]

Klicka här, klistra in brevet och fyll i kontaktrutan för att skicka det

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: