Det motsägelsefulla Nobelpriset

av Micael Grenholm

Nobelpriset uppmärksammar väldigt ofta väldigt bra grejer, inte bara fredspriset utan även de andra ger forskare credit för upptäckter som förbättrar livet för massvis med människor, inte minst de fattiga. Varför ska man då envisas med att fira i yttersta lyx, så att Muhammes Yunus och andra personer som är väl medvetna om de fattigas situation måste delta i superdyra festligheter? Det skulle gå mer i linje med Nobelprisets världsförbättrande vision om man tog en falafelrulle och spenderade resten av pengarna på viktigare saker.

Läs mer om en enkel livsstil här.

DN: 1, 2, 3, 4. SvD: 1, 2.

Annonser

8 kommentarer to “Det motsägelsefulla Nobelpriset”

  1. Förbättrar inte dagens medicinpris livet för cancersjuka människor?

    • Det är det jag försöker formulera ovan, nobelpriset uppmärksammar fantastiska vetenskapliga framgångar som förbättrar människors liv, därför är det så motsägelsefullt att de sysslar med sån dyr lyx.

  2. Är det är kostnaderna för nobelfesten du klagar på?

  3. Stiftelsens stadgar är ju som Alfred Nobel skrev dem. Hur skulle man gå till väga för att ändra stadgarna så att pengarna istället ges till något annat?

    • Att festligheterna var inskrivna i stadgarna var mer än jag visste men inte kan väl de innehålla en prissumma på hur mycket lyx man ska köpa in? Enkla, billiga middagar utan glans och lyx skulle göra att mer pengar kunde gå till att belöna forskning som förbättrar världen.

  4. Du missuppfattar! En enklare middag ger möjligen mer i prissumma men inte ngt utrymme för att skänka pengar till välgörande ändamål.
    Fråga gärna Nobelstiftelsen om detaljer i stadgarna. Stiftelsen är ytterst kommunikativ, fast vänta ngn vecka då de är stressade nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: