Givarländerna missar målen

av Micael Grenholm

Concord skriver:

En färsk rapport från OECD visar att givarländerna har gjort färre framsteg än utvecklingsländerna vad gäller att verkställa löften om ökad biståndseffektivitet, trots att givarländernas åtaganden från tidigare möten i Paris och Accra var mindre än utvecklingsländernas.

Framstegen har varit små vad gäller att avbinda biståndet, öka transparensen och att leva upp till löften om mer bistånd.

Av de nio målen för givarländerna har Danmark nått upp till sju, Irland sex och Australien och Sverige fem. Storbritannien nådde bara tre av målen, men är trots det ett av de bästa givarländerna, enligt rapporten. USA nådde bara ett av målen och är en av de sämsta givarna. Allra sämst är Turkiet, men landet är också nytt som givare.

Utvecklingsländerna har lyckats klart bättre med sina åtaganden. Tre gånger fler av dessa länder har nu utvecklingsstrategier jämfört med 2005, och många har skaffat bra system för uppföljning och planering av insatser.

Skillnaden mellan olika länder är dock stor – Sri Lanka har till exempel gjort väldigt små framsteg och regeringen låter inte det civila samhället delta i utvecklingsarbetet.

BetterAid, som representerar mer än 1 000 organisationer från hela världen, uppmanar såväl givarländer som mottagarländer att:

  1. Leva upp till befintliga åtaganden om biståndseffektivitet.
  2. Låta ett människorättsperspektiv genomsyra utvecklingssamarbetet, med jämställdhet, rimliga arbetsvillkor och miljömässig hållbarhet i centrum.
  3. Komma överens om miniminivåer för stöd till det civila samhället och erkänna det civila samhället som utvecklingsaktörer i sin egen rätt.
  4. Initiera reformer för rättvisare styrning av biståndet vid högnivåmötet i Busan, Sydkorea.

Ladda ned BetterAids pressmeddelande om OECD:s genomgång (pdf) >>

Läs mer om biståndseffektivitet och högnivåmötet i Busan >>

Kanske de nya Centerpolitikerna i regeringen skulle kunna ta i den här frågan?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: