Tio dödade av orkanen, tusentals dödade av torkan

av Micael Grenholm

Naturkatastrofer påminner oss om hur bräckligt vårt samhälle är och hur viktigt det är att vi utför förebyggande åtgärder för att skydda oss mot dem. Idag vänds blicken mot Irene i New York, och naturligtvis är det en stor fara för alla som bor där att utsättas för den, men den naturkatastrof som skördar flest offer och som vi ständigt måste påminna oss om är den på Afrikas horn. Tusentals har dött av torkan, och biståndsorganisationerna ropar högt efter hjälp.

Fight famine in Africa for free

Fight famine in Africa for free

Ge så mycket ni kan för att lindra den här fruktansvärda katastrofen. Ge till UNICEF, Läkare utan gränser, Röda korset, Svenska kyrkan, Diakonia, eller Plan. Sprid vidare den här länken till era vänner. Vi snackar om liv och död.

Här kan du kräva att politiker ser till att alla katastrofens offer får hjälp och att inget liknande ska få ske i framtiden. Ta också och gå med i Facebookgruppen Stöd till Afrikas horn.

Nyhetsbrev från Läkare utan gränser:

2011-08-15 SOMALIA | Hjälpsändning

”Vi trappar upp vår verksamhet”

För att bistå de människor som flytt till Mogadishu den senaste tiden utökar vi vår verksamhet där. I torsdags lyfte fyra fraktplan med 55 ton medicinsk utrustning och läkemedel mot den somaliska huvudstaden.

De senaste veckorna har omkring 100 000 människor flytt från Somalias landsbygd till huvudstaden för att söka hjälp. De slår sig ner i tillfälliga läger i och runt Mogadishu, och har dålig eller ingen tillgång till sjukvård.
Vår personal på plats har startat vaccinationskampanjer mot mässling i ett dussintals läger i staden. Än så länge har 3 000 barn vaccinerats.

En av våra medarbetare hjälper en mamma och hennes barn i Mogadishu. Foto: Feisal Omar

En av våra medarbetare hjälper en mamma och hennes barn i Mogadishu. Foto: Feisal Omar

Kritisk situation

Vi har också undersökt närmare 1 000 barn i lägren för att kunna behandla eventuell undernäring. Hälften av de undersökta barnen visade sig vara undernärda.
– Situationen är kritisk. Vi är mycket oroade över situationen och trappar upp vår verksamhet i och runt Mogadishu för att kunna bemöta behoven på bästa sätt, säger Karin Fischer-Liddle, landansvarig för Läkare Utan Gränser i Somalia.

Öppnar kliniker

Genom mobila kliniker kan vår personal bistå med sjukvård till omkring hundra patienter varje dag. Arbetslag på plats delar också ut akuta förnödenheter som hygienkit och presenningar till internflyktingarna.
Läkare Utan Gränser har i åratal bistått människor med sjukvård i Mogadishu, genom hälsoinrättningar i Daynile och i Darkheley. Förra veckan genomförde våra medarbetare på plats 370 patientbesök i området. För att möta de ökande medicinska behoven kommer vi under de kommande dagarna öppna näringskliniker, en särskild avdelning för att behandla mässling och ett behandlingscenter för kolera med 50 bäddar.

Läkare Utan Gränser har arbetat i Somalia sedan 1991 och ger gratis sjukvård i åtta av landets regioner. Över 1 400 lokalanställda, stöttade av ett hundratal internationell personal i Nairobi, bistår befolkningen med gratis sjukvård, kirurgi, behandling för undernäring samt vattenförsörjning och utdelning av akuta förnödenheter till flyktingar.
Läkare Utan Gränser bistår också med sjukvård till somaliska flyktingar i Kenya (i lägren kring Dadaab) och i Etiopien (Liben).

DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: