MSF är redo att utöka sina libyska insatser

av Micael Grenholm

Alla konflikter skapar humanitära kriser. Läkare utan gränser rapporterar:

 
2011-08-23 LIBYEN | Upptrappning

Redo att utöka våra insatser

De senaste dagarna har stridigheterna i Libyen trappats upp. Vår personal står redo att utöka vår verksamhet i västra delen av landet för att möta de akuta humanitära behoven.

Efter en tillströmning av sårade patienter till sjukhuset i Yefren i västra Libyen har vi skickat medicinska team till frontlinjen söder om Zawiyah för att utvärdera läget. Vi har även skickat medicinsk personal till Zawiyah för att stödja det lokala sjukhuset i staden.
– Sjukhusen har varit överhopade av sårade i behov av kirurgi och sjukvårdspersonalen är helt utmattad. Vi har skickat ett kirurgteam för att ge stöd till personalen och hjälpa dem att organisera akutmottagningen och eftervårdsverksamheten, berättar Mike Bates, Läkare Utan Gränsers landansvarige i Libyen.
Foto: Eddy McCall

Foto: Eddy McCall

Svår situation

I Tripoli-området råder det brist på personal och medicinskt material, berättar Jonathan Whittal som arbetar som projektkoordinator i den libyska huvudstaden sedan i början av augusti:
– Vissa sjukhus har slut på livräddande mediciner och utrustning. Brist på elektricitet och bränsle för att köra ambulanserna försvårar situationen ytterligare och de pågående striderna i staden försätter sjukvårdsresurserna under ytterligare press.

Mentalvård på fängelser

Våra team på plats förbereder sig just nu för att skicka mer personal och medicinsk utrustning från baserna i Tunisien och Malta för att stödja sjukvårdsstrukturerna i Tripoli. Samtidigt fortsätter vi vår verksamhet på flera platser runt om i Libyen. I Misrata ger vi sedan i april stöd till sjukvårdsinrättningar med fokus på akut traumavård och gynekologisk och obstetrisk verksamhet. Vi bedriver även ett program för sjukvård och mental hälsa inne på stadens fängelser.

Kirurgiska insatser

I Benghazi ger ger vår personal stöd till medicinsk personal och patienter. I Zlitan, där hårda strider utspelade sig i slutet av förra veckan, remitterar vi sårade patienter till sjukhuset i Misrata. Dessutom stödjer vi sjukhuset i Yefren där man fokuserar på kirurgi och eftervård. I Zintan arbetar vi med mental hälsa och ger psykologiskt stöd till den krigsdrabbade befolkningen.

Läkare Utan Gränser har varit på plats i Libyen sedan i februari. Vi finns i Misrata, Benghazi, Zintan, samt i flyktingläger på gränsen till Tunisien och på den italienska ön Lampedusa och Sicilien. Vår personal försöker nu få tillgång till andra områden som drabbats av konflikten, inklusive staden Tripoli. För att säkerställa vårt oberoende förlitar vi oss enbart på privata bidrag för att finansiera verksamheten i Libyen. Vi tar inte emot statliga medel eller medel från militära eller politiska grupper. Läkare Utan Gränsers personalteam består av 44 libyska och 30 internationella medarbetare.

DN: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10. SvD: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11

Annonser

One Comment to “MSF är redo att utöka sina libyska insatser”

  1. Nu borde det ju vara på tiden att rebellerna ger det svältande folket i Libyen mat. Rebellerna har stöd av ca 20% av befolkningen men hela landet svälter. Dom ca 100 klaner som kommer att slåss om makten och olja skapar aldrig demokrati, dom ger inte ens folket bröd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: