Unicef flyger förnödenheter till södra Somalia

av Micael Grenholm

Man kan undra varför det inte skrivs mer om hungerkatastrofen på Afrikas horn i de största tidningarna. Här är i vart fall ett nyhetsbrev från Unicef. Stöd deras katastrofarbete här.

Förra veckan landade UNICEFs sändning med katastrofhjälp i flyktinglägret i Baidoa, södra Somalia. Lasten innehöll fem ton med näringstillskott och mediciner till svårt undernärda barn, samt utrustning för att kunna rena vatten. Fler leveranser är på väg. Förnödenheterna behövs för att kunna rädda livet på barn som drabbats av torkan

Läget på Afrikas horn är världens mest akuta humanitära katastrof. Flest människor är drabbade i Somalia. Över två miljoner barn i regionen lider av undernäring. I Somalia är över en halv miljon barn i skriande behov av vård och näring. I vissa delar av södra Somalia gäller detta vart tredje barn. 

Befolkningen i Somalia är under en extrem press, på många olika sätt. De beväpnade konflikterna mellan olika politiska fraktioner har trappats upp samtidigt som torkan har förvärrats och mat- och bränslepriser har skjutit i höjden.

Viktigast att stoppa undernäringen

– Att få bukt med undernäringen i södra Somalia är högsta prioritet. Men endast matdistribution räcker inte. Barn och deras familjer behöver skydd och omsorg, hälsovård och rent vatten, säger Rozanne Chorlton, chef för UNICEF i Somalia.

Barn som är svårt undernärda drabbas oftare av sjukdomar, eftersom deras immunförsvar blir försvagat. De kan få både fysiska och mentala permanenta skador av undernäringen.

För att barnens immunförsvar ska stärkas behöver de få i sig tillräckligt med näringsämnen. Rent vatten skyddar mot magsjukdomar och uttorkande diarréer. Barnen behöver också få vaccin mot farliga sjukdomar.

Kenya juli 2011 Vad gör UNICEF?

 • UNICEF finns på plats i Östafrika och arbetar med att behandla akut undernäring, tillhandahålla mediciner och vaccin för att förebygga sjukdomar.
 • Vi ökar tillgången till rent vatten genom att reparera pumpar, gräva brunnar, desinfektera vattenkällor samt köra in mer rent vatten med tankers.
 • UNICEF ser till att barnen får fortsatt skolgång genom att sätta upp tillfälliga skolor i flyktingläger, utbilda lärare och distribuera skolmaterial.
 • Vi arbetar för att skydda barn mot våld, exploatering och utnyttjande i flyktinglägren.
 • Mellan januari och maj i år behandlade UNICEF över 100 000 akut undernärda barn på kliniker runt om i Somalia.

Hjälpsändningarna kommer att fortsätta så länge hjälpen kommer fram till dem som behöver den.

Stöd UNICEFs katastrofarbete i Östafrika

I samarbete med andra hjälporganisationer utökar vi nu katastrofhjälpen.

Skänk 50 kronor genom att sms:a Liv till 72 900 eller ge en större gåva här.

DN: 1, 2. SvD: 1. SVT: 1. SR: 1.

Annonser

8 kommentarer to “Unicef flyger förnödenheter till södra Somalia”

 1. Hjälparbetan får se upp för om läget förbättraws blir dom måltavlor för islamisternas (samma avskyvärda människor som orsakat det akuta läget) kulor igen.

 2. DET ÄR INGEN IDE! DET ENDA SOM HJÄLPER ÄR ATT STERILISERA MÄNNEN, DÅ SKULLE ALLT BLI MYCKET BÄTTRE I FATTIGA LÄNDER!

  • Anna, det här är allvarliga frågor. Människor dör på Afrikas horn och det vi måste göra är att ge så mycket vi kan till bra biståndsorganisationer för att hjälpa dem, inte skämta om deras hemska situation.

 3. Nä fördubbla befolkningen och låt väst betala svälten. Vilken idiot som helst fattar att det behövs en slags populationstillväxt-kontroll där. Är Sadistiskt av att låta dom fortplanta sig mer än vad dom har kapacitet att sörja för ENS med bistånd.

  • Vetenskapliga data visar att det enda sättet att få ner befolkningstillväxten är att skapa utveckling, och rätt utformat bistånd bidrar till utveckling. Annars är befolkningstillväxten ett sinande problem, se följande klipp:

 4. Ja, det gick ju så bra i tex Etiopien 1986. De använde ju absolut inte bara biståndet till att föröka sig som kaniner och så blev det ännu fler som svälte. Nej då.

  Och den här gången går det annorlunda. (som man sagt alla andra gånger eftersom det alltid går så) Låt dom svälta nu så svälter färre i framtiden när deras befolkning anpassats efter vad de kan föda. Kan låta grymt men det är uppenbarligen enda sättet, dessutom är alternativet grymmare då det förlänger lidandet. Men ”humanister” som ni är, vill ni väl inte veta av den faktiska verkligheten. Ideologin trumpar förnuftet vad gäller er.

  • Hej Suck! Enligt statistik från FN gjorde biståndet till Etiopien att barnadödligheten sjönk drastiskt och Etiopien har i flera år haft samma tillväxt som Sverige. Det är inga som svälter där, det är problem med mänskliga rättigheter och så, men att säga att etiopierna förökt sig som kaniner så att fler svälter tyder på okunskap, se här: https://utrotahungern.wordpress.com/2011/07/27/hans-rosling-bistand-hjalper/

   Den vetenskapliga litteraturen visar att det enda sättet att sänka befolkningsväxten är utveckling och fattigdomsbekämpning. Inte ens folkmord funkar för att sänka befolkningsväxt, Rwanda åtehämtade sig på bara ett par år så var befolkningen densamma som innan folkmordet, än mindre funkar att lämna folk som hungrar i sticket. Hans Rosling talar om detta i videon i kommentaren ovan. Och så är det grymt som du säger med tanke på att vi har mycket mer resurser än vi behöver och det är bevisat att katastrofbistånd lindrar nöd och räddar liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: