Jordbruksrevolution!

av Micael Grenholm

Vid flera tillfällen har den här bloggen nämnt de stigande matpriserna, och nu varnar FAO för att de nått rekordhöga nivåer. Det här är förödande för de fattigaste länderna där individer konsumerar 50-90 procent av inkomsten på mat, vilket kan jämföras med svenskarnas 13 procent. Antalet hungriga lär sannolikt öka, även om många fattiga bönder får ökad inkomst med högre matpriser lär vinsten inte bli så hög eftersom många näringsämnen som de inte odlar stiger i pris, och alla miljontals hungrande som inte är bönder hamnar i en livsfarlig situation.

Vad bör göras för att vända den här utvecklingen och göra Afrika söder om Sahara immun mot prischocker? För Namanga Ngongi, ordförande för Alliance for a Green Revolution in Africa, är svaret solklart: Revolution! Grön revolution, vill säga. Många känner till de massiva jordbruksreformer i Asien som gjorde att hungern bekämpades rejält bara på några få år. Om de afrikanska regeringarna spenderar tio procent av sina budgetar på jordbruksutveckling kommer vi se samma resultat i Afrika, menar Ngongi.

Det är ju inte orimligt att om vi vill att de hungrande ska få mat så är det bra om vi utvecklar matproduktionen. Sverige bör göra allt för att hjälpa till, inte minst genom att låta mer bistånd gå till jordbruksutveckling, för idag är detta mycket oprioriterat i biståndspolitiken.

Annonser

2 kommentarer to “Jordbruksrevolution!”

  1. Så länge befolkningsökningen tillåts fortsätta skena, så är såna här projekt bara som att rulla en snöboll framför sig.
    FN beräknar att Afrika har ca 3,6 miljarder invånare om 90 år, alltså mer än hälften av hela jordens befolkning idag.
    Fromma förhoppningar om frivillig barnbegränsning (när) om levnadsstandarden stiger duger inte längre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: