Subventioner utrotade hungern i Malawi

av Micael Grenholm

Har ni hört talas om miraklet i Malawi? I denna mycket fattiga nation utrotades hungern på bara några få år, och idag är Malawi en av Afrikas främsta matexportörer. Anledningen var att regeringen valde att subventionera majsutsäde och konstgödsel, till EU:s och Världsbankens stora protester. Matproduktionen tiodubblades, och numera är det ytterst få i Malawi som går hungriga till sängs. Ett jätteintressant reportage om detta finns att se på SVT play: http://svt.se/embededflash/2447704/play.swf 

Vad skulle hända om jordbruksutveckling prioriterades mer i biståndet? Kooperation utan gränser larmrapporterade för några år sedan att Sverige i likhet med de flesta andra rika länder kraftigt minskat jordbruksbiståndet de senaste decennierna, läs rapporten här: Kooperation utan gränser – Sveket mot de fattigaste. Så kan det inte fortsätta, vi måste satsa mycket mer på jordbruk så vi får uppleva massa mirakler i Afrika och Asien.

Annonser

8 Responses to “Subventioner utrotade hungern i Malawi”

 1. Hej Micael

  Ett intressant reportage. Tack för att du publicerade det.

  Har du några uppgifter om huruvida exportintäkterna överstiger produktionskostnaden även när subventioneringen tas bort?

  Mvh
  Camilo

  • Tyvärr inte. Jag är för övrigt varken subventionsälskare eller -hatare, jag ser bara till det som fungerar.

   • Angående USA och EU. Ja det stämmer, vilket är lika illa det. Konstgjord andning är dåligt oavsett vart det sker. Problemet med Malawi är att hela projektet har kostat mer än 10% av nuvarande BNP. Detta projekt måste ge positivt resultat (rent ekonomiskt) snart. Landet har inte råd att som USA och EU ge subventioner i decennier.

 2. Utan den uppgiften vet vi ju dessvärre inte om projektet fungerar ännu. Man kan alltid ge konstgjord andning under en tid. Men tillslut måste det bära sina egna kostnader utan subventionering, annars har projektet inte lyckats.

  • Vad menar du med att vi inte vet om projektet fungerar ännu? Hur ska man värdera ett mer drägligt liv, ökade chanser till överlevnad, ökade livsmöjligheter? Människor verkar bevisligen överleva i en allt större utsträckning, jordbruket får en chans att utvecklas vilket är grunden till i princip all utveckling om vi ser historiskt. Överskott på mat ger att befolkning kan överleva och förhoppningsvis leder det till att fler kan arbeta utanför jordbrukssektorn med att utveckla andra delar av samhället; det är hörnstenen i all historisk utveckling. Så det är nog värt priset. Jag vet inte om det var meningen men det blir lätt att tolka din kommentar om projektet som ”konstgjord andning” som cynisk. Denna ”konstgjorda andning” har ju trots allt räddat liv, gett människor hopp om överleva och gett människor mat i magen samt äntligen fått igång en exporthandel. Att västvärlden reagerar med sina ryggmärgsreflexer vad gäller hotet mot frihandel är inget annat en hög grad av hyckleri. Märk väl att projektet upptar ca 15% av Malawis statsbudget, EUs jordbrukspolitik upptar ca 40%. Bara som ett exempel. Ha det fint!

 3. Tack förresten för länken till inslaget!

Trackbacks

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: