Ärlighet väldigt viktigt i biståndsarbete

av Micael Grenholm

Efter en närmare granskning har det visat sig att det inte var 250 000 människor som dog i Haiti utan förmodligen en femtedel så många. Tyvärr är det snarare regel än undantag att man överdriver siffror kraftigt för att få en katastrof verka mer akut än vad den är – efter attacken mot World Trade Center trodde man länge att tiotusentals hade dött, fast det ”bara” var tretusen – och nog krävs det inte en matematikprofessor för att förstå att talet om 200 000 döda som dök upp redan tre dagar efter den haitiska jordbävningen inte hade mycket underlag.

Det hela är mycket tragiskt och vi måste se till att alltid söka efter sanning och fakta när vi jobbar med bistånd. Samtidigt vet vi att allmänheten tyvärr ger mindre hjälp om det är få döda. Även om lika mycket pengar hade behövts i det översvämningsdrabbade Pakistan (nu vet jag inte om det behövdes lika mycket pengar där, jag tar det bara som ett teoretiskt exempel) så hade vi givit mer till Haiti, för fler dog där. Trots detta måste biståndsorganisationer alltid sträva efter ärlighet och aldrig falla för frestelsen att ljuga för att få mer pengar.

För övrigt var inte biståndet till Haiti – hur stort det än var – tillrcäkligt för de enorma behoven, och FN manar till fortsatt stöd. Ge en gåva till FN-förbundet här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: