Det tysta folkmordet

av Micael Grenholm

Ratko Mladic har gripits enligt Serbiens president Boris Tadic, och därmed är jakten på en av Europas mest efterlysta människor över. Utan att på något sätt förringa grymheterna i folkmordet i Srebrenica eller andra hemska folkmord får vi inte glömma bort att när det gäller dödande i storformat så är hungern den absolut största folkmördaren. 16 000 barn under fem år dör varje dag på grund av hunger. Det är långt fler än de som har dött av ehec (jag vill naturligtvis inte förringa det heller, men vi får aldrig glömma bort vilket stort problem hungern är). Lägg därtill alla vuxna plus alla andra hemska problem som de som lever i extrem fattigdom har drabbats av – brist på rent vatten, sanitet, läkarvård mm. – så får du 18 miljoner på ett år.

18 miljoner.

Två och en halv förintelser.

Detta pågår systematiskt varje dag, oavbrutet. Det är ett tyst folkmord. Det skiljer sig från andra folkmord i och med att de drabbade inte har en gemensam etnicitet eller kultur. Det som förenar dem är deras plånböcker. De är extremt fattiga. Till skillnad från andra folkmord kan man inte ställa en enskild person till svars i Haag eller någon annanstans. Vi är alla ansvariga. Alla som har mer än vad de själva behöver, alla som är rika, är tvungna att göra något åt det här.

Låt oss göra allt för att stoppa alla sorters folkmord.

DN-artiklar: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12.

Annonser

4 kommentarer to “Det tysta folkmordet”

 1. I norra Kosovo lever samtidigt över 200 000 serber i misär och under hot från UCK-gerillan, men de är av fel ”sort” för att omvärlden ska bry sig. Folk försvinner, men ingen räknar dessa som ”folk”.

  Organhandlaren Hashim Thaci är fortfarande på fri fot. Amerikanernas pansarbrytande skott av utarmat uran förgiftar än idag vattendragen och odlingsmarkerna.

  • Mladic är gripen men propagandan som skapade honom och tragedin i den forna Jugoslavien är fortfarande fri, igors kommentar är en exempel av den hemska propagandan.

   • Man kan enkelt övertyga svenskar om att serber är onda och alla på de andra sidorna var helt oskyldiga. Krävs bara lite selektiv rapportering och ignorering av vissa synvinklar

    Däremot så är det svårt att övertyga folk som har släktingar som tvingats fly när den muslimska sidans trupper gjorde etnisk rensning mot serber.

    Intressant hur folk som bor så långt från ”det riktiga Europa” kan vara så säkra på vilka som är förövare och vilka som är offer.

  • Det finns tyvärr många exempel på diskriminerade och förtrycka människor som är bortglömda av omvärlden. Låt oss kämpa för allas frihet och allas lika värde.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: