Politiker: Prioritera hungerbekämpningen!

av Micael Grenholm

Politiker ägnar mycket tid åt allt annat än hungerbekämpning nuförtiden, verkar det som. Vi vill att alla OECD-ländernas regeringar avskriver oetiska skulder och upprättar rättvisa handelsvillkor som inte förvärrar fattigdomen, att deras bistånd inte ska urholkas utan uppnå FN:s biståndsrekommendation (alternativt högre nationella mål) samt att hungerbekämpning prioriteras mer i biståndpolitiken genom att jordbruksutveckling och humanitärt bistånd får mycket mer stöd.

Annonser

2 kommentarer to “Politiker: Prioritera hungerbekämpningen!”

 1. Jag håller med till 100% Det är oanständingt att så många människor skall behöva gå hungriga som sker idag.

  Dock kan vi inte bara fokusera på sjukdomen – hungern, utan måste driva igenom en lösning på symptomen – överbefolkning. Här behövs en tvärpolitisk och global debatt innan det är för sent. Det handlar inte bara om att utnyttja och fördela världens mat och vatten bättre, utan också om att planeten har en maximal befolkningskapacitet.

  Tyvärr vinner man inga val på att driva denna fråga, så innan FN tar tag i det hela fortsätter vi ta livet av miljarder människor och på sikt hela mänskligheten

  • Hej Daniel! Vi ska verkligen se till att åtgärda alla problem som är kopplade till hungern för en effektiv hungerbekämpning – klimatet, handeln, matsvinnet, jordbruksutveckling mm. Överbefolkning är dock enligt vad jag har förstått inte ett reellt problem. Lokal överbefolkning som till exempel i Bangladesh behöver åtgärdas. Men den mat som finns idag räcker till långt fler än 7 miljarder människor, för några år sedan beräknade FAO att den räcker till 12 miljarder. Problemet är att Västvärlen importerar mycket mat och sedan slänger en stor del. Sverige konsumerar mat som odlas upp på en yta tre gånger så stor som Sverige, och en tredjedel av den matmassan går ner i soporna.

   FN uppmärksammade global överbefolkning för 20 år sedan, men därefter visade forskningen att befolkningen lär stanna på 9-10 miljarder år 2050 och därefter sjunka. Kanske har du hört om något nytt resultat som motsäger detta, men av allt jag har hört är dålig resursfördelning ett större problem än global överbefolkning.

   MVH Micael Grenholm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: