Fattiga länder får en halv miljard mindre i plånboken!

av Micael Grenholm

Medan utförsäkringar har uppmärksammats ganska mycket är det mindre debatt om Alliansens biståndspolitik. För snart ett år sedan uppmärksammade flera europeiska biståndsorganisationer att många EU-länder urholkar sitt bistånd i rapporten Lighten the Load. Urholkning innebär att de tar pengar från biståndsbudgeten och spenderar det på saker som inte är bistånd. På så sätt ger de sken av att ge mer bistånd än de gör.

Sverige är inget undantag, vi har urholkat biståndet i många, många år och finansierat såväl militär som svenska ambassader med biståndspengar. Enligt den nya vårbudgeten ska urholkningen öka med över en halv miljard – dessa pengar ska gå till verksamhet i Sverige istället för i fattiga länder, nämligen asylmottagning. Givetvis är asylmottagning oerhört viktigt och ska stödjas, men varför är det de fattiga och hungriga ute i världen som ska betala för Sveriges asylmottagning?

Den här bloggen tar inte partipolitisk ställning men den tar de fattigas ställning. Det är djupt omoraliskt att ge rika svenskar skattesänkningar samtidigt som man sänker biståndet. Om man vill öka asylmottagningen bör detta bekostas av skattepengar, inte av biståndspengar.

Hjälp till att protestera mot detta! Gå in här, tryck på ”e-post till Anders Borg, via registrator” och klistra in detta meddelande:

Bäste finansminister Anders Borg!

Jag är upprörd över att 650 miljoner kronor kommer att tas från biståndsanslaget till asylmottagning i Sverige enligt vårbudgeten. Jag vill att en procent av Sveriges BNI ska gå till fattiga människor i fattiga länder och att asylmottagningen ska bekostas med andra pengar än de en procent av Sveriges BNI som ska gå till bistånd.

Vänliga hälsningar,

[ditt namn]

Dagen, SR, Privata affärer, DI, SvD1, SvD2, DN1, DN2.

Annonser

4 kommentarer to “Fattiga länder får en halv miljard mindre i plånboken!”

 1. Sjukförsäkringen (läs: utförsäkringen) har fått katastrofala följder för tiotusentals människor i Sverige. Många av dem tvingas gå från hus och hem. Andra får söka sig till kyrkan för att få mat för dagen. Alliansregeringen anser sig ändå ha råd med ytterligare jobbskatteavdrag och halverad restaurangmoms. Det är ett hån mot alla sjuka!

  Regeringen borde i första hand hjälpa de nyfattiga och sjuka i vårt land. På något sätt verkar svenskarna numera räknas till andra sortens medborgare. Ni på den här bloggen borde även föra deras talan.

  • Hej Gunnar!

   Den relativa fattigdomen inom Sverige är också ett viktigt problem, men den här bloggen uppmärksammar hungern i världen, och 99 % av de som hungrar finns utomlands, framför allt i södra Asien och Afrika söder om Sahara.

   Vänliga hälsningar,

   Micael Grenholm

 2. ”Utrota hungern” har vällovliga syften. Men i dessa dagar behöver ingen i Världssamvetet Sverige gå över ån över vatten för att finna fattigdom och ibland även hunger.

  Hittills har mer än 42.000 långvarigt sjuka människor i Sverige utförsäkrats från den sjuka sjukförsäkringen. En stor del av dem har drabbats av ekonomisk och social undergång. De har i många fall tvingats gå från hus och hem och på köpet fått sin hälsa försämrad. Och vissa har inte orkat med den här snaran, utan tagit livet av sig.

  Visst ska vi ”utrota hungern”. Men i den gamla svenska ivern att vara världsledande i Godhet glömmer vi lätt de stora och växande problemen på hemmaplan. Det brukar även kallas hemmablindhet.

  Häromdagen hölls över hela Sverige den kyrkligt initierade manifestationen Påskuppropet. Dess kamp för medmänsklighet och värdigare villkor för de utförsäkrade kritiserades här och var för ”politisering av kyrkan”.

  Gissningsvis löper insamlingskampanjen ”Utrota hungern” inte kritik för politisering. Av någon för mig okänd anledning får bara kampanjer för utförsäkrade och nyfattiga svenskar den stämpeln. Kanske har någon på den här bloggen svaret på den gåtan?

  • Det är underbart att du har ett hjärta för de utförsäkrade och illa behandlade i Sverige, och det var jättebra att påskuppropet uppmärksammade den frågan. Anledningen till att jag fokuserar på de hungriga och de extremt fattiga är att de har det mycket värre än fattiga i Sverige. En miljard människor lever i extrem fattigdom, framför allt i Afrika söder om Sahara och Indien. De flesta av dessa saknar även rent vatten, sanitet, el och infrastruktur. De lägger sig hungriga varje kväll. De drabbas ständigt av sjukdomar. Många av deras barn dör innan fem års ålder. De är ofta diskriminerade och har ständig rädsla för krig, svält, stöld, mord och i kvinnornas fall våldtäkt. Deras medellivslängd är mellan 40 och 60 år. 40 och 60 år! De lever i misär. De är fattigast på jordklotet, de utstår ett förfärligt lidande.

   Jag vill hjälpa människor utifrån deras behov, inte deras nationalitet. De extremt fattiga i Kongo-Kinshasa eller Uttar Pradesh har det sämre än majoriteten av de utförsäkrade i Sverige. Vi ska hjälpa alla, men jag prioriterar de som lider mest nöd.

   Allt gott!

   Micael

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: