Sida larmrapporterar: En tredjedel av Jemens befolkning är i akut hunger

av Micael Grenholm

Jemen är ett av världens fattigaste länder. Hunger och undernäring breder ut sig i landet. Var tredje jemenit lider idag av akut undernäring och nästan hälften av barnen är underviktiga. Våldsamma konflikter, vattenbrist och katastrofal hälsovård förvärrar situationen. Minst 225 000  människor befinner sig samtidigt på flykt inom landet och lever under mycket utsatta och osäkra förhållanden. Pressmeddelande från CisionWire.

– Sida har mottagit en vädjan från FN om akut stöd till omfattande humanitära insatser. Vi har beslutat att stödja UNHCR, Unicef, OCHA samt Rädda Barnen med sammanlagt 30 miljoner kronor. Dessa organisationer ska bland annat ge humanitärt stöd till utsatta internflyktingar, flyktingar och fattiga människor i Jemen. Det finns ett stort behov av både mat och vatten – men även psykosocialt stöd till vuxna och barn som blivit utsatta för våld, säger Helen Rask, chef för Sidas Mellanösternenhet.

Målgruppen för hela FN:s appell består av 3,8 miljoner människor som lider av undernäring, många av dessa är även internflyktingar. Dessutom riktas insatser för att hjälpa flyktingar och asylsökande som kommer från bland annat Somalia.

– Situationen är förfärlig och nöden akut. Fattigdomen har ökat från 35 procent 2006 till cirka 43 procent idag. Mer än hälften av alla barn är kroniskt undernärda. Hela 46 procent av barnen väger för lite – vilket gör Jemen till ett av världens tre värsta länder vad gäller barn med undervikt, säger Helen Rask.

Interna konflikter har pågått i flera år vilket resulterat i försämrad samhällsservice, minskade vattenresurser inklusive i urbana områden, minskad säkerhet för befolkningen och ett stort antal internflyktingar. På vissa platser, som i Sa’ada-regionen, har konflikten lett till att hela 80 procent av hälsoinfrastrukturen förstörts och att vårdpersonalen har flytt till andra områden.

I södra Jemen är det fortsatt osäkert på grund av närvaron av separatister och ökad terrorism. Situationen är dock fortsatt spänd och fortsatta sammandrabbningar kan väntas.

– Barn och kvinnor är särskilt utsatta. Våld mot kvinnor och flickor är en stor utmaning och ett allvarligt samhällsproblem. Det svenska stödet ska därför bidra till att öka respekten för barns och kvinnors rättigheter, säger Helen Rask.

Stödet genom Sida på 30 miljoner kronor fördelas enligt följande:

•UNHCR, 10 miljoner kronor. Organisationen ska bland annat tillhandahålla mat, vatten och sanitet och enklare bostäder till människor på flykt. Flyktingar ska registreras och att deras mänskliga rättigheter ska säkerhetsställas. Det handlar exempelvis om att våld mot utsatta människor förebyggs och insatser för ökat ansvarstagande i samhället;
•Unicef, 10 miljoner kronor. Unicef ska verka för att kvinnors och barns rättigheter och behov respekteras och stöds. Flyktingar, migranter och andra fattiga i samhället ska få förbättrad tillgång till vatten och sanitet;
•Rädda Barnen Sverige, 5 miljoner kronor. Dessa verksamheter ska möjliggöra för barn som är internflyktingar att gå i skolan, samt bidra till att dessa barn får en bra fritid. Särskilda barnanpassade och trygga platser skapas, för lek och positivt umgänge;
•Emergency Response Fund/OCHA, 5 miljoner kronor. Fonden ska snabbt finansiera insatser för att täcka humanitära behov som plötsligt kan uppstå – vilket kan ha avgörande betydelse om situationen i landet snabbt förvärras.
För mer information och intervjuer: 08-698 55 55 och press @ sida.se

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: