”Mer bistånd och rättvisare handel krävs för att stoppa matkrisen”

av Micael Grenholm

Jacques DioufVärldsmarknadspriset på livsmedel nådde i januari nya rekordnivåer enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO. För att undvika livsmedelskris och i förlängningen hot mot världsfreden måste jordbruksproduktionen i världen öka kraftigt. För att klara detta krävs bland annat ökat utvecklingsbistånd och rättvisare internationell handel, skriver Jacques Diouf, generaldirektör för FAO, i en debattartikel i GP.

Diouf gör den chockerande beräkningen att om matpriserna fortsätter att stiga kommer millenniemålet att halvera antalet hungriga människor till 2015 inte kunna uppfyllas förrän år 2150! Får att åtgärda detta menar Diouf att världens jordbruksproduktion måste öka med 70 %. Detta kan åstadkommas främst genom:

  • Biståndets jordbruksinvesteringar måste öka till ca. 44 miljarder dollar per år. Sedan 1980 har jordbrukets del av biståndet hela tiden sjunkit, trots att rätten till mat är en av de mest vitala mänskliga rättigheterna som biståndet bör realisera. 
  • Den internationella handeln med jordbruksprodukter måste bli mycket mer rättvis och OECD-ländernas skydd av sina jordbruksmarknader, som kostar ca. 365 miljarder dollar per år och försämrar fattiga länders chanser att sälja sina jordbruksprodukter rejält, måste slopas.
  • Spekulationer i jordbruksvaror på råvarumarknaden måste regleras och åtgärdas.

”På så vis kan priserna för konsumenterna sänkas samtidigt som inkomsterna ökar för landsbygdsbefolkningen, vilken utgör 70 procent av världens fattiga. Vi måste också nå konsensus i de utdragna förhandlingarna i Världshandelsorganisationen (WTO) och få ett slut på kartellhandeln och snedvridningen av marknaden som i dag förvärrar obalanserna mellan utbud och efterfrågan”, skriver Diouf.

Läs hela artikeln här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: