Höga matpriser ökar risken för ny svält och matkravaller

av Micael Grenholm

Dagen skrev den 12 januari om att FAO varnar för en global prischock när det gäller mat, framför allt ris, vete, socker, korn och kött.

De kortsiktiga konsekvenserna är inte bara att fattiga människor drabbas särskilt hårt och att fler drivs in i fattigdom utan även att länder med en allt högre inflation där konsumenternas köpkraft minskar kan ha svårt att återhämta sig, säger Rob Vos.

[…] Frederic Mousseau, från San Fransisco-baserade Oakland Institute säger att det så tidigt som i september förekom matkraveller i Moçambique till följd av bränsleprisökningar och brödbrist och att 13 personer omkom i de protesterna.

– Matupplopp och oroligheter drabbade ett 30-tal länder under 2008 och det kan komma att upprepas eftersom situationen inte har förändrats under de senaste tre åren. De länder som är mest beroende av livsmedelsimport och som har minst möjlighet att hantera höjda världsmarknadspriser är de mest utsatta, säger Mousseau, som också är författare till en bok om de höjda livsmedelspriserna: ”The High Food Price Challenge: A Review of Responses to Combat Hunger”.

Mousseau tillägger också att man inte kan säga att de ökade priserna beror på brist på mat eftersom en tredjedel av världens spannmålsproduktion används som djurfoder och mer och mer av världens livsmedelsproduktion går åt till biobränslen. Läs hela artikeln här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: